Inför Alla hjärtans dag 2014: Svenskar bäst på semesterromantik

Flyg och flirt

Inför Alla hjärtans dag 2014:

Svenskar bäst på semesterromantik

­Var tredje svensk har haft en flört på semestern. Det gör oss bäst i kategorin semester-romantik bland de nordiska länderna, visar en undersökning gjord av nätresebyrån Expedia inför Alla hjärtans dag den 14:e februari. Näst bäst på semesterromantik är norrmännen, tätt följt av danskarna. Samma undersökning visar att majoriteten av nordborna är beredda att resa långt för att träffa kärleken.

Undersökningen som gjorts bland drygt 3020 personer i Sverige, Norge och Danmark på uppdrag av världens största nätresebyrå Expedia visar att resor och romantik är tätt sammankopplat.

Svenskar största semesterflörtarna

På frågan om huruvida man har haft en flört på semesterresa svarade30 procent av svenskarna att de varit med om det, vilket är mest bland alla undersökta länder. På andra plats hamnar norrmännen, med 25 procent, och på tredje och sista plats hamnar danskarna, med 20 procent.

­– Varför just svenskarna ligger i topp är svårt att spekulera i, men kanske hänger det ihop med att resande gör oss mer öppna, avslappnade och sociala. Vi vågar kanske ta kontakt på ett sätt vi inte hade vågat på hemmaplan. Att flörta på resan bidrar dessutom till lite extra spänning och gör upplevelsen extra minnesvärd, säger Susanne Svensson, nordisk marknadschef på Expedia.

Långa resor för kärleken

På frågan om hur långt man är bredd att resa för kärleken svarar majoriteten av alla svenskar, norrmän och danskar att de skulle vara beredda att resa mer än 5 timmar för sin hjärtevän.

Norrmännen tycks vara bland de mest kärlekstörstande, då nästan 7 av 10 (67 %) kan tänka sig att resa mer än 5 timmar för att träffa den man älskar. Bland svenskarna uppger mer än hälften, (56 %) att de kan tänka sig att göra det och bland danskarna är det något färre (52 %).

Även bland de som kan tänka sig att resa mer än 10 timmar för att träffa sin kärlek ligger norrmännen i topp. Här uppger nästan 6 av 10 (57 %) att de kan tänka sig det. Bland svenskarna är det ungefär hälften som svarar det (49 %) och bland danskarna nästan lika många (48 %). 

Men att resa långt för kärlekens skull stannar inte vid 10 timmar eller mer. Vissa kan till och med tänka sig att göra en rymdresa för sin kärlek. Av danskarna svarade 27 procent att de kan tänka sig att resa ända till Mars för att träffa sin älskade. Av svenskarna svarade 26 procent detta och bland norrmännen 22 procent.

Tips på annorlunda romantiska aktiviteter på en Alla hjärtans dag-resa:

Det färgsprakande Rio de Janeiro:

Dansa loss till sambarytmerna- Häng med i det välkända karnevalståget som i år äger rum mellan den 1:a och 4:e mars i år. Det pågår en rad olika festliga arrangemang i hela Rio de Janeiro under karnevalveckan, så du och din partner hittar garanterat något som passar just er. 

Bo på Mercure RJ Nova Iguaçu Hotel***, till exempel som beläget i i Nova Iguacu.

Prisexempel: Från 7 810kr/person för tre nätter, 1:a – 4:e mars, i ett dubbelrum inklusive frukost. (Priset inkluderar flyg, hotell, skatter och avgifter).

Det urbana Berlin:

Upplev Trabari Safari och ät currywurst på Konnopke's Imbiss:

Oavsett om du dejtar en matälskare eller en äventyrslysten typ är Trabari safari och currywurst två aktiviteter som går hem hos de flesta. Och ett alternativt urbant måste om du är i Berlin.

Kör en autentisk Trabi– standardbilen för östtyska familjer under kommunisttiden - och navigera er genom hela Berlin: http://www.expedia.se/pub/agent.dll?qscr=tsdt&stat=5&ofid=16974

Åk vidare till Konnopke's Imbiss som serverar Berlinbornas favorit – fläskkorv, ketchup och currypulver - och är väl värt ett besök.

Bo på Meliá Berlin*****, som är ett lyxigt hotell med perfekt läge i stadsdelen Mitte.

Prisexempel: Från 3883kr/person för tre nätter, 12:e – 15:e februari, i ett dubbelrum inklusive frukost. (Priset inkluderar flyg, hotell, skatter och avgifter).

Det romantiska Paris:

Upplev ett franskt kulinariskt äventyr med matlagningskurs och bageriet Angelina:

Faktum är att Paris faktiskt framröstades som kärlekens huvudstad i en europeisk Expedia-undersökning, så vad passar bättre för en romantisk dejt än just Paris? Och varför inte passa på att testa om vägen till din kärestas hjärta går genom magen?

Lär dig att laga mat som en riktig fransos. Antingen kan du imponera på din kärlek med dina färdigheter eller så gör ni det som en romantisk dejt ihop. En Paris-baserad matlagningskurs där ni handlar på den lokala marknaden, smakar på maten, och lär er om den franska matkulturen: http://www.expedia.se/pub/agent.dll?qscr=tsdt&stat=5&ofid=17237

Fortsätt den romantiska resan till det anrika bageriet Angelina. Särskilt kända är de för sina dekadenta och sagolikt goda desserter, så din käresta kommer garanterat hitta något som faller honom/henne i smaken.–

Bo på Mercure Paris Centre Tour Eiffel****, som är ett populärt hotell med gångavstånd till Eiffel-tornet.

Prisexempel: Från 3052kr/person för tre nätter, 12:e – 15:e februari, i ett dubbelrum inklusive frukost (Priset inkluderar flyg, hotell, skatter och avgifter).

Det klassiska London:

Upplev traditionellt Afternoon tea och mat-safari:

London är i särklass en av de mest populära destinationerna i Europa. Med andra ord är en resa till London något som inte kommer att göra någon besviken. Britterna är ett riktigt te-drickande folk, så varför inte tillbringa " teatime " med traditionell Afternoon tea på det berömda Fortnum & Mason? Testa deras fina urval av te, smörgåsar, scones och bakverk i deras galleri-restaurang: http://www.expedia.se/pub/agent.dll?qscr=tsdt&stat=5&ofid=5146

Och om ni inte känner er tillräckligt mätta kan ni fortsätta er kväll genom att prova er igenom Londons bästa restauranger och barer. Prova en ny rätt på varje stopp, och insup Londons puls när ni går mellan restaurangerna. Avsluta kvällen på en dekadent lounge där ni tar en cocktail: http://www.expedia.co.uk/pub/agent.dll?qscr=tsdt&stat=5&ofid=15880

Bo på Think Tower Bridge****, till exempel som är ett populärt hotell beläget nära Londons stadshus, HMS Belfast och Tower Bridge

Prisexempel: Från 2295kr/person för tre nätter, 12:e – 15:e februari, i ett dubbelrum inklusive frukost. (Priset inkluderar flyg, hotell, skatter och avgifter).

Om Undersökningen

Undersökningen genomfördes av det oberoende undersökningsföretaget Epinion på uppdrag av Expedia bland 3020 personer över 18 år i följande länder: Sverige (1006), Norge (1009) och Danmark (1005).

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Presskontakt Cecilia Ericson, tel: 08-506 353 12, e-post: expedia@golinharris.se