Svenskar välkomnar topless och naket på stranden – men österrikare är de som oftast kastar badkläderna

Ny global undersökning från Expedia om strandvanor:

Svenskar välkomnar topless och naket på stranden

 – men österrikare är de som oftast kastar badkläderna

 

Sverige finns med på topp tio-listan över länderna där flest semesterfirare har varit topless eller nakna på stranden. Majoriteten av oss säger sig dessutom välkomna naket sällskap på stranden. Mest förtjusta i att kasta badkläderna är österrikarna, medan japanerna är de som gör det i minst utsträckning. Det visar en ny internationell undersökning om strandvanor från nätresebyrån Expedia.

 

Drygt 11 165 personer från 24 olika länder deltog i undersökningen där Expedia bland annat har frågat de medverkande om deras syn på nakenhet på strandsemestern. 

 

Bland de svenska kvinnorna säger en av fyra (26 %) att de någon gång har varit topless på en strand, vilket är över det globala snittet på 20 procent. Samtidigt ligger svenskorna en bra bit efter de österrikiska kvinnorna, där närmare hälften (49 %) svarar detsamma och därmed toppar listan i Expedias undersökning.

 

På frågan om man har varit helt naken på stranden svarar drygt var tionde svensk (12 %) ja, vilket placerar oss högt upp på den internationella listan. Men även i detta avseende får vi se oss besegrade av österrikarna som, tillsammans tyskarna, toppar listan med hela 28 procent.

 

Att ha naket sällskap på stranden är något som majoriteten av svenskarna ställer sig positiva till. På frågan om man känner sig bekväm med nakenhet svarar hela 51 procent av svenskarna ja, vilket också överensstämmer bra det globala genomsnittet (50 %). 23 procent av svenskarna känner sig till och med mycket bekväma med nakna strandbadare, vilket är en bra bit över det globala genomsnittet på 16 procent. Mest bekväma med nakna strandbadare är spanjorerna där hela 73 procent svarat att de känner sig bekväma eller mycket bekväma.

 

- Det är uppfriskande att se att vi är så pass avslappnade på stranden både i Sverige och internationellt. Att vi är tillåtande i strandmiljö kan bero på att vi generellt känner oss mer avslappnade under semestern och att stranden är en plats där man verkligen kan vara sig själv, säger Susanne Svensson nordisk marknadschef på Expedia. 

 

Den nationalitet som visar minst hud på stranden är japaner. Endast 1 procent av de japanska kvinnorna svarar att de har varit topless på stranden och så få som 2 procent av japanerna, totalt sett, har någon gång näckat på en strand. Trots detta svarar hela 72 procent av japanerna att de känner sig bekväma (46%) eller till och med mycket bekväma (26%) när andra är nakna.

 

Amerikanare delar inte den japanska öppenheten mot nakenhet på stranden och nästan en fjärde del (22 %) svarar att dem känner sig mycket obekväma med nakenhet på stranden. Över hälften av amerikanarna (56 %) känner sig mer eller mindre obekväma med nakenhet på stranden.

Sociala medier på stranden  

Svenskar har inte bara en avslappnad inställning till lättklädda och nakna människor strandfirare. Vi gillar dessutom att ta och dela med oss av strandbilder i sociala medier. Över hälften (53 %) av svenskarna säger att de har gjort det. Det är mer än det globala genomsnittet där bara 38 procent av respondenterna svarat att de delar semesterbilder i sociala medier.

 

Mer än en fjärdedel av svenskarna känner inte ens att de behöver titta på bilder av dem i badkläder innan de delas. Endast 15 procent erkänner att de har tagit en strandbild som de tycker skulle vara pinsamt att visa för andra.

 

Även om svenskar tenderar att ha en avslappnad attityd gentemot strandbilder i sociala medier, är Thailändare de som är mest bekväma med sådana, men endast efter deras godkännande. De är också den nation som har störst aptit för ”selfies” på stranden (53 %). Endast 22 procent av svenskarna har delat en ”selfie” på stranden.

 

Överlägsna vad gäller självförtroende på stranden är italienarna- 33 procent bryr sig inte om ett foto delas utan deras vetskap eller granskning.

 

Landet som är minst villiga att dela strandbilder i sociala medier är Japan. 78 procent av japanerna säger att de aldrig skulle göra det.

 

 

 

 

Andel kvinnor som varit topless på stranden:

 

 

1.     Österrike 49 %

2.     Spanien 42 %

3.     Tyskland 39 %

4.     Norge 37 %

5.     Danmark 33 %

6.     Irland 29 %

Storbritannien 29 %

7.     Sverige 26 %

8.     Frankrike 25 %

9.     Italien 23 %

10.   Australien 21 %

Nya Zealand 21 %

11.   Nederländerna 15 %

Indien 15 %

12.   Kanada 14 %

13.   USA 10 %

14.   Brasilien 9 %

15.   Hong Kong 8 %

16.   Syd Korea 6 %

17.   Singapore 5 %

18.   Mexiko 5 %

19.   Malaysia 3 %

20.   Thailand 2 %

21.   Japan 1 %

 

Andel (både kvinnor och män) som har varit nakna på stranden:

 

 

1.     Österrike 28 %

Tyskland 28 %

 

2.     Norge 18 %

3.     Spanien 17 %

Australien 17 %

4.     Nya Zealand 16 %

5.     Danmark 15 %

6.     USA 13 %

Italien 13 %

7.     Sverige 12 %

Kanada 12 %

Storbritannien 12 %

Irland 12 %

8.     Singapore 10 %

Indien 10 %

Frankrike 10 %

9.     Nederländerna 9 %

Hong Kong 9 %

10.   Mexiko 8 %

11.   Brasilien 7 %

12.   Malaysia 6 %

13.   Thailand 4 %

14.   Sydkorea 3 %

15.   Japan 2 %

 

 

För mer information, vänligen kontakta:

Cecilia Ericson, expedia@golinharris.se