Expedia presenterar årets sportlovstrender: Sverige lockar flest skidresenärer

Det är de svenska fjällen som lockar flest svenskar när årets sportlov närmar sig. Det visar bokningsstatistik från nätresebyrån Expedia.se. Näst populärast är Österrike följt av alperna på den schweiziska sidan.

Inför årets sportlovsveckor har världens största nätresebyrå Expedia.se kartlagt svenskarnas mest bokade skidorter. Det är de svenska fjällen som toppar listan bland de populäraste skiddestinationerna på Expedia.se. På andra plats kommer Österrike som den näst mest bokade sportlovsdestinationen.

– De svenska fjällen är en återkommande favorit för många svenska barnfamiljer och ofta ett billigare alternativ än alperna, säger Susanne Svensson, Expedias marknadschef i Norden.

De franska alperna är den tredje mest bokade skiddestinationen på Expedia.se och de schweiziska alperna ligger på fjärde plats, följt av British Colombia i Kanada.

­– Det är tydligt att vi svenskar håller oss till några favoriter. Ser man till föregående år så hittar man ungefär samma destinationer på topplistan när det kommer till sportlovet. Vill man testa nya och kanske lite ovanliga resmål för skidåkning, kan jag rekommendera Japan och Montenegro. Två länder man kanske inte direkt associerar med sportlovssemester men som faktiskt erbjuder skidåkning utöver det vanliga, säger Susanne Svensson marknadschef på Expedia i Norden.

Topplista: De mest bokade skiddestinationerna bland svenskar 

2014

1. Svenska fjällen

2. Österrike (Wien)

3. Franska alperna

4. Schweiziska alperna

5. Vancouver/British Colombia, Kanada

 

2013

1. Österrike (Wien)

2. Franska alperna

3. Österrike (Salzburg)

4. Svenska fjällen

5. Aspen, USA

 

 

Tips på 10 ovanliga skidorter

1. Åk skidor ner för en vulkan i Japan

Bestig vulkanen Mount Yotei på den japanska ön Hokkaido och hitta enastående pister med orörd pudersnö. För riktiga skidentusiaster som söker en pittoresk skidupplevelse, kommer backarna nedför Mount Yotei definitivt erbjuda en upplevelse utöver det vanliga. Bredvid Mount Yotei hittar du den populära skidorten Niseko som har ett antal pister för nybörjare, men också för de som gillar offpiståkning.

2. Åk skidor och sola på Cypern

Cypern är visserligen känd för soliga strandsemestrar men har förvånande mycket att erbjuda även när det kommer till skidåkning. Under kallare årstider är berget Olympen täckt av ett tunt lager snö och huserar skidorten Troodos. Var annars i världen kan du åka skidor på morgonen och sedan lapa sol på stranden på eftermiddagen?

3. Åk skidor i Marrakech i Afrika

När man föreställer sig Marrakech är det första man kanske tänker på labyrintformade gator i Souken, gränder fulla av tyg i Medinan, rökiga matstånd på torget Jemma el-Fna och öken ... Men cirka 70 kilometer söder om det pulserande livet i Marrakech hittar man Afrikas högsta skidort, Oukaimeden. Skidorten är belägen vid Atlasbergen på en höjd av 2600 meter. Under snösäsongen hittar man som skidåkare backar från nybörjarnivå till avancerad men också Afrikas högsta lift (3243m). Denna ort har alla faciliteter som du hittar på en typisk europeisk skidort: skiduthyrning, skidskola, restauranger och hotell – men allt i en marockansk tappning.

4. Åk skidor med de grekiska gudarna

När de flesta tänker på Grekland tänker de kanske på öar omringade av isblått hav, små vita hus och blå himmel. Men under vintern kan skidentusiaster sugna på äventyr hitta snöklädda bergstoppar och uppleva den efterlängtade adrenalinkicken. Försvinn iväg till en lugn vit fjällmiljö där kall bergsluft sätter din vilja och uthållighet på prov! Parnassen, Velouchi, Giona, och Oiti Vardousia är några av de högsta bergstopparna i Grekland och erbjuder vintersportorter för alla typer av skidåkare.

5. Afri-ski -skidåkning bortom safaris i Lesotho

Bortom lejon och safari-turer erbjuder Afrika skidåkning. Närmare bestämt 3050 meter över havet, i Lesotho - hjärtat av Maluti-Drakensberg Transfrontier Park, även kallad "Afrikas tak". De erbjuder kanske inte de farligaste eller spännande backarna, men landskapet är otroligt och erbjuder dig en fantastisk utsikt över det afrikanska landskapet nedanför. Parken är öppen från juni till augusti.

6. Snowboarding i Montenegro, Balkan

Även om denna plats är mest känd för sin spektakulära kustlinje vid Adriatiska havet, har Montenegro tidigare beskrivits som "Den bäst bevarade skidhemligheten i Europa” av Times Magazine. Montenegro har ett mycket bergigt landskap tack vare bergskedjan Durmitor. Topparna mäter 2500 meter och erbjuder pulversnö och fantastisk utsikt. Durmitors snötäcke varar 120 dagar per år och dess bästa backar är Savin kuk, Štuoc och Javorovaca.  Att åka snowboard här har blivit allt mer populärt på senare år och många sammankomster och tävlingar hålls på just Durmitor.

7. Skidåkning a la "Cirque du Soleil” i Kanada

Le Massif är beläget öster om de kanadensiska Klippiga bergen med ett falldjup på 770 meter och ger en fantastisk utsikt över St. Lawrence-floden. Denna östra kanadensiska skidort ägs och drivs av den tidigare Cirque du Soleil-rektorn. Det är en högst ovanlig skidort med sitt ”upp och nedvända” skidområde, för när du anländer med bil på ortens bas kommer du att leta förgäves efter berget, alla liftar och skidåkning. Men faktum är att basen är skidortens högsta punkt och backarna hittas i den branta dalen.

8. Surfa på Hawaiis berg

Hawaii är känt över hela världen för sin spektakulära surf, men det är möjligt att njuta av Hawaii även under kallare januari och februari. Då förvandlas Mauna Kea (hawaiianska för "vita berget ") till en vacker plats där du njuta av vintersporter. Det finns varken liftar, någon resort eller annan service på plats, utan endast en väg upp till toppen. Väl på plats du kan njuta av astronomiska observatorier belägna på bergets topp.  

9.Från böcker till skidåkning i i New England

År 1934 beslutade sig en grupp, skoltrötta, studenter från den prestigefyllda skolan Middlebury College att grunda den första skidklubben till de närliggande bergen. Idag är dessa berg bakom Middlebury College hem till den populära Middlebury College Snow Bowl. Området erbjuder stolliftar, rullband och 17 olika pister. Rimliga priser gör Snow Bowl till skidåkarnas favorit och en plats för såväl familjer som college-studenter.

10. Annorlunda skidspår i Norge för experter

Lillehammer är en av de äldsta vintersportorterna i Norge och erbjuder utmärkta möjligheter till utförsåkning och längdskidåkning. Den olympiska regionen kan erbjuda imponerande 5 stycken alpincenter, minst 2000 km längdskidspår och en mängd vinteraktiviteter - såväl utomhus som inomhus. Med sin långa vinter och sina perfekta snöförhållanden, är det en idealisk plats för skidsäsongen. De flesta av skidspåren är för nybörjare eller medel, men tre av de spår, inklusive den 4 km (2,5 mil) långa Kringelåsløypa, med ett falldjup på 750 meter i vertikal längd, är lämplig för mer avancerade skidåkare.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Presskontakt Cecilia Ericson, tel: 08-506 353 12, e-post: expedia@golinharris.se

 

Om Expedia Expedia är världens ledande internetbaserade resebyrå och erbjuder över 260 000 boendealternativ världen över (så som hotell, lägenhetshotell, bed and breakfast och vandrarhem),flygbiljetter med fler än 400 flygbolag och även möjligheten att bokahyrbil och ett brett utbud av aktiviteter.Genom att kombinera ett stort utbud med specialanpassade sökverktyg hjälperExpedia.se resenärer att hitta och skaparesor som bäst passar personligaönskemål. Med Expedias mobilapplikation kan resenärer planera och boka flyg- och hotell under resans gång. Expedias applikation erbjuder flera reseverktyg bland annat kartor över flygplatser, in-och utcheckningsinformation och färdbeskrivning till hotell. För restips och inspiration besökfacebook.com/expedia.se.

You might also like :