Så turistar vi i landet lagom

www.expedia.se

 

Pressmeddelande 2010-06-14

Så turistar vi i landet lagom

Expedia.se sammanställer svenskarnas resevanor – och tipsar om äventyrliga hotell

Den typiske svensken bokar sin semester en måndag i mars, och reser helst iväg vid påsk eller i juli. Svenskar brukar ofta se sig själva som äventyrliga turister; backpackers och impulsiva resenärer. Men när nätresebyrån Expedia.se gör en europeisk kartläggning av sina kunders resevanor står det klart att Sverige är landet lagom.

Barcelona i påsk, Rom i juli eller Mallorca i november. Svenskarna, och för den delen våra nordiska grannar, är i regel rätt förutsägbara som turister. Vi bokar våra resor i relativt god tid, vi betalar lagom mycket för våra resor och vi åker gärna tillbaka till samma destinationer år efter år.

Svenskar bokar i snitt sina flygresor 45 dagar i förväg, att jämföra med norrmännen som bokar sina flygresor med 52 dagars framförhållning och därmed utmärker sig som världsmästare i reseplanering av flyg. Italienarna däremot har sämst framförhållning och bokar sina flygresor 26 dagar i förväg. Svenskarna bokar sitt boende 36 dagar i förväg och föredrar en medelhög standard. Fyra av tio bokar 3-stjärniga hotell och lika många väljer ett boende med 4-stjärnor. Medans 7 procent lyxar med 5 stjärnor.  Italienarna däremot värderar boende med hög komfort, 56 procent av hotellen de bokar har 4 stjärnor eller fler.

- Nordiska resenärer är överlägset bäst på att boka i tid, säger Mikael Andersson, Europachef Expedia. Om vi till exempel tittar bokningar av hotell så betalar svenskarna i snitt 20 procent mindre än Italienarna, och är ute 9 dagar tidigare för att boka. Svenskarna må vara förutsägbara, men de vet hur man reser smart.

För den svenske turisten som känner sig äventyrlig och vill trotsa landet lagoms reserutiner tipsar Expedia.se om annorlunda och häftiga hotell:

  1. Sov i underjorden – Har du någonsin tillbringat natten under jord i en gammal opalgruva? På Comfort Inn i Cobber Pedy, Australien får du chansen.
  2. Fängslande boende – Break Water Lodge i Kapstaden var tidigare ett fängelse. Nu betalar folk för att bo där.
  3. Coolt boende – Det här är inte ett ställe för folk som har svårt för kyla. Men en natt på Ishotellet i Jukkasjärvi blir en oförglömlig upplevelse.
  4. Kusligt – Har du någonsin sovit i ett hemsökt hus? Inte bara Stephen King har skrämts av den pianospelande poltergeisten som bor på Stanley Hotel i Colorado, USA.
  5. Sov i himlen – Grand Hyatt Shanghai i Kina är med sina 421 meter världens högsta hotell.

För mer information om européernas resevanor se bifogat faktablad.

För ytterligare information vänligen kontakta:
Johanna Zetterlund, expedia@golinharris.se alt. 08-506 353 27

Expedias pressrum: http://press.expedia.se/

 

Om Expedia

Expedia.se är en del av Expedia, Inc – världens ledande nätreseföretag somhjälper miljoner resenärer i månaden att enkelt planera och boka resor. Expedia, Inc:s olika företag ansvarar för 80 försäljningsplatser i nära 60 länder med webbsajter i Nordamerika, Syd- och Centralamerika, Europa, Mellanöstern, Afrika och Asien. Expedia, Inc är en del av S&P 500 index.

För mer information: http://www.expediainc.com/(NASDAQ: EXPE).

You might also like :