Svenskarna sämst på att ta ut sin semester

www.expedia.se

Pressmeddelande 100810

Svenskarna sämst på att ta ut sin semester

– stressforskare varnar: ”vi behöver ledigheten för varaktigt välbefinnande”

Varannan svensk väljer att inte ta ut alla sina semesterdagar – samtidigt som 48 procent menar att de är utvilade efter semestern. Det visar en undersökning om semestervanor som onlineresebyrån Expedia genomfört i nio olika länder. Men känslan av välbefinnande efter semestern är tyvärr kortvarig hos oss svenskar, konstaterar stressexperten Dan Hasson.

Hela 49 procent av svenskarna avstår från att ta ut samtliga sina semesterdagar, vilket ger oss en sistaplacering bland de nio länder som ingår i Expedias årliga undersökning Vacation Deprivation.

- Vi ser att detta beror på flera anledningar, säger Mikael Andersson, Europachef för Expedia. Det finns dels rent ekonomiska argument, dels brist på planering. Många svarar också att det beror på att ens partner inte är tillgänglig för semester under samma period.

Utvilade och positiva – men är underbart kort?

Trots att nära hälften av svenskarna inte tar ut alla semesterdagar så anser man sig redo för att ta tag i jobbet efter ledigheten – hela 48 procent svarar att de återvänder till jobbet utvilade och känner att de haft tid för sitt privatliv under ledigheten. Att semestern är viktig för att orka på jobbet är alltså tydligt, för 39 procent av svenskarna känner sig mer produktiva och positivt inställda till sina jobb efter semestern. Liknande siffror återfinns i både Danmark och Tyskland. Jämför vi med länderna i södra Europa, där endast en av tre känner sig mer produktiva och positiva efter semestern, är svenskarna faktiskt mer positiva efter semestern.

- Det har gjorts mycket få studier om just effekterna av semester – men de som finns visar en kortvarig positiv effekt på välbefinnandet. Det är bra om vi kan koppla av ordentligt, och ett sätt kan vara att resa bort och byta miljö. Under förutsättning att vi att vi fått ut det vi velat av semestern samt fått en god återhämtning ökar möjligheterna för att semestern ska ge en mer långvarig effekt, säger Dan Hasson, författare och forskare vid Karolinska Institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet.

Var femte är uppkopplad

Att ha tillgång till jobbmejl och mobilsvar är för vissa människor ett stressmoment i sig, medan andra lättare kan koppla av med vetskapen om att allt är under kontroll på jobbet. Bland svenskarna är det 18 procent som läser jobbmejl och lyssnar av mobilsvaret på semestern. Norrmännen verkar odla en väldigt god relation till sina jobb, för hela 34 procent är uppkopplade under ledigheten. Samtidigt känner sig norrmännen också mest produktiva efter semestern (53 procent).

- Om man blir lugnare av att söka av sina mejl då och då och får en bättre semester så är det förstås av godo. Men om mejlsökandet blir något tvångsmässigt som inverkar negativt på semestern behöver man fundera på om man kan göra något annorlunda. Negativa besked som man inte kan påverka kan också inverka negativt på semestern och familjen. Det finns således både för- och nackdelar med att söka av mejlen på semestern och man behöver helt enkelt fråga sig själv vad som överväger, säger Dan Hasson.

Att återvända tuffast för fransmännen

Att återvända till arbetsplatsen och vardagens våndor är ytterligare en aspekt av det hela. Ungefär var femte svensk (19 procent) tycker att det är jobbigt att börja arbeta igen efter ledigheten. I Italien och Storbritannien är siffran 28 procent, medan fransmännen lider av mest jobbångest – hela 36 procent menar att det är jobbigt att komma tillbaka till jobbet.

Några övriga fakta från undersökningen

* 55 procent av svenska kvinnor avstår från att ta ut alla sina semesterdagar, motsvarande siffra för svenska män är 45 procent.

* 14 procent av svenskarna har ställt in eller skjutit på sin semester på grund av jobbåtaganden. Att jämföra med Tyskland (33 procent), Frankrike (27 procent), Norge (22 procent) och USA (20 procent).

Antal semesterdagar och antal dagar som inte tas ut:

Topplista över minst antal använda semesterdagar

Land

Genomsnittligt antal semesterdagar

Antal dagar om ej tas ut

1 (14 dagar)

USA

17 dagar

3 dagar

2 (24.5 dagar)

Sverige

27.5 dagar

3 dagar

3 (25,5 dagar)

Storbritannien

28 dagar

2.5 dagar

4 (25,5 dagar)

Tyskland

27.5 dagar

2 dagar

5 (26 dagar)

Norge

28 dagar

2 dagar

6 (26,5 dagar)

Italien

32.5 dagar

6 dagar

       

7 (26,5 dagar)

Danmark

29 dagar

2.5 dagar

8 (28,5 dagar)

Spanien

32 dagar

3.5 dagar

9 (34.5 dagar)

Frankrike

37.5 dagar

3 dagar

       

 

Skäl till att svenskar avstår från att ta ut sina semesterdagar:

* 13 procent: kan få pengar tillbaka istället (europeiskt genomsnitt är 12 procent)

* 10 procent: brist på planering (europeiskt genomsnitt är 11 procent)

* 7 procent: partnern kan inte vara ledig vid samma tid (europeiskt genomsnitt är 9 procent)

* 5 procent: oumbärlig på jobbet (europeiskt genomsnitt är 8 procent)

Om undersökningen

Undersökningen Vacation Deprivation genomfördes online av Harris Interactive på uppdrag av Expedia mellan den 13 och 22 april 2010. Deltagarna bestod av arbetande personer i USA (513 personer över 18 år), Italien (608 personer över 18 år), Storbritannien (576 personer över 16 år), Frankrike (526 personer över 16 år), Tyskland (521 personer över 16 år), Spanien (542 personer över 16 år), Danmark (477 personer över 16 år), Norge (520 personer över 16 år), och Sverige (456 personer över 16 år). Statistiken har viktats för att vara representativ för varje lands totala vuxna population, med hänsyn till region, ålder, kön, utbildning, inkomst och benägenhet att vara online. I teorin kan man med urval av denna storlek säga med 95 procents säkerhet att resultaten för varje land har ett urvalsfel på plus minus 4 procentenheter. Denna online-undersökning är inte en stickprovsundersökning, varför inga teoretiska urvalsfel kan beräknas.

För ytterligare information vänligen kontakta: Johanna Zetterlund, expedia@golinharris.se alt. 08-506 353 27
Expedias pressrum: http://press.expedia.se/

 

Om Expedia

Expedia grundades av Microsoft 1995. Idag är bolaget världens ledande onlineresebyrå med resesajter på 19 marknader och över 8 000 anställda över hela världen. I Sverige har Expedia.se funnits sedan 2006, till en början endast med möjligheten att boka hotell och hyrbilar. Under 2009 inkluderades även flyg och paketresor i sajtens erbjudande. Idag har Expedia samarbeten med 110 000 hotell, 450 flygbolag och samtliga officiella hyrbilsföretag i världen. Vd för den svenska verksamheten är Mikael Andersson, som även ansvarar för marknaderna i Europa, Mellanöstern och Afrika.

You might also like :